
Product Description
Zorgvuldige diagnostiek vormt de grondslag van adequaat (para)medisch handelen. Dit boek geeft een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing van de anamnese, het lichamelijke onderzoek, specifieke testen en beeldvormend onderzoek bij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat.
Verscheidene vormen van klinisch redeneren passeren in een korte introductie de revue, gevolgd door hoofdstukken over de begrippen ‘validiteit’ en ‘reproduceerbaarheid’ en de validiteit van een enkele test tegenover die van gecombineerde testen. Diverse hoofdstukken behandelen vervolgens de diagnostiek van patiënten met lage rugpijn, aandoeningen aan de heup, knie, nek en schouder en van klachten aan de voet, enkel, elleboog, hand en pols. Elk hoofdstuk begint met een casus en sluit af met een terugblik daarop. Tevens wordt aandacht besteed aan de alarmsignalen (‘rode vlaggen’) die op ernstige pathologie kunnen wijzen.
Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat biedt een schat aan informatie voor huisartsen, fysiotherapeuten, studenten en overige professionals die belang hebben bij een actuele wetenschappelijke onderbouwing van de diagnostiek van klachten van het bewegingsapparaat.
From the Back Cover
Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat
Diagnostiek ligt aan de basis van het (para)medisch handelen. Zonder goede diagnostiek kan geen adequate behandeling worden ingesteld. Dit boek is opgebouwd volgens het klinisch redeneerproces en ondersteunt daarmee de behandelaar in het diagnostisch proces. Daarnaast biedt het onderzoekers inzicht in de lacunes en initieert zo het opstellen van onderzoeksprioriteiten.
Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat biedt een systematisch overzicht van de bestaande wetenschappelijke kennis van iedere stap in het klinisch redeneerproces bij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat. Het bespreekt de waarde van diagnostische testen zoals de anamnese, lichamelijk onderzoek, specifieke testen en beeldvormend onderzoek. Zo mogelijk wordt ook aandacht besteed aan de waarde van de ‘rode vlaggen’ ofwel alarmsignalen die een aanduiding kunnen zijn voor ernstige pathologie.
Evidence based diagnostiek bestaat uit een introductie waarin de verschillende vormen van klinisch redeneren aan bod komen. Daarnaast zijn er drie inleidende hoofdstukken over de begrippen validiteit, reproduceerbaarheid en het verschil tussen de validiteit van een enkele test vergeleken met een combinatie van testen. Vervolgens komen in verschillende hoofdstukken het diagnostisch proces bij patiënten met lage rugpijn, heuppijn, kniepijn, voet- en enkel klachten, nekpijn, schouderpijn, elleboogklachten en hand- en polsklachten aan bod. Elk hoofdstuk begint met een casus waarop aan het einde van het hoofdstuk wordt teruggekomen.
Het boek bevat een schat aan informatie voor huisartsen, fysiotherapeuten, studenten en ieder ander die wil weten wat de wetenschappelijke onderbouwing tot nu toe is van de diagnostiek bij mensen met klachten aan het bewegingsapparaat.
Arianne P. Verhagen is fysiotherapeut, manueel therapeut en klinisch epidemioloog. Ze is op 1 oktober 1999 gepromoveerd in Maastricht. Sindsdien werkt ze bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, als senior onderzoeker en projectleider. Van 2009 tot 2014 was ze lector ‘diagnostiek van het bewegingsapparaat’ op de Avans Hogeschool alwaar het idee voor ‘Evidence based diagnostiek voor het bewegingsapparaat’ is ontstaan.
Jeroen Alessie is fysiotherapeut en educational science & technologist en als hogeschooldocent verbonden aan de Avans Hogeschool, opleiding fysiotherapie.
Just click on START button on Telegram Bot